Nuclis de població

El municipi de Vilallonga de Ter està situat a la Vall del Ter, comarca del Ripollès.

A una altitud de 1067 m, té com a poblacions del seu municipi les següents: Abella, situat a la dreta del Ter, arrecerat a la Serra de Sant Bernabé, té l’ermita de Santa Llúcia.

La Roca de Pelancà, sobre una penya, hi ha algunes escasses restes de l’antiga fortalesa de pelancà, esmentada des del XIII. Pujant per unes escales molt dretes hi ha la capella d’origen romànic de la Mare de Déu de La Pietat.

Tregurà, poc després de Vilallonga de Ter, trobarem un brancal a l’esquerra que pujant uns tres quilòmetres ens hi condueix. Té dos nuclis, Tregurà de Dalt i Tregurà de Baix on hi ha una petita església de la Mare de Déu del Roser, que va ser beneïda l’any 1972. A Tregurà de Dalt hi ha l’església de nau romàntica de Sant Julià.

El nostre municipi també compta amb els següents veïnats: Veïnat del Catllar, on hi havia el castell del Catllar, del qual ja no existeix cap resta, hi ha un santuari (Santuari del Catllar).

Veïnat de Llebro, a l’esquerra del Ter davant el trencant que porta a Tregurà.

Vall-Vigil, antic veïnat que s’estenia per la vall del torrent gran. En aquest veïnat existeix la Masia de can Huguet Vell, que té a prop la capella de la Mare de Déu del Roser del segle XVIII. Altres Masies són el Borraser Vell i Vinardell. Aquest veïnat havia sigut autònom entre els segles XVI i XVII.

Veïnat del Cros situat a l’esquerra del Ter aigua amunt.

El municipi ha viscut principalment de l’agricultura i la ramaderia. D’indústria n’hi ha hagut ben poca, però encara es recorda la fàbrica dels metros.

El turisme va rebre un gran impuls amb la inauguració d’un Càmping de 1a. Categoria. Així com el bon nom que donen els restaurants de tot el municipi on la varietat i el bon cuinar fan gaudir als millors gourmets.

Pel turisme tranquil té uns bons additius, com són les passejades a les fonts (Blanca i Negra), gaudint de les seves fresques aigües. El camí de les eugues recuperat per anar de Vilallonga a La Roca sense passar per la transitada carretera i el camí vell d’Abella són unes fantàstiques caminades per tenir una bona vista de tota la vall.

Estem a un pas de l’estació Esquí Vallter 2000 pels amants d’aquest esport d’hivern i pels de l’estiu per fer excursions.

Tenim una àmplia oferta d’esports: camp de futbol, piscina, pista poliesportiva (bàsquet, tenis, futbol sala), pesca, caça i muntar a cavall (Abella).

“VILALLONGA ENCISA
VILALLONGA ENAMORA
QUI UN COP LA DIVISA
SEMPRE MÉS LA PLORA”