Rutes

Les “Rutes de Vilallonga: paisatges i cultura” són itineraris marcats i documentats per les rodalies de Vilallonga de Ter. Aquests itineraris són aptes per a tot tipus de públic i combinen la natura amb àmbits culturals del municipi. Cada any, pels volts de Setmana Santa s’inaugura una nova ruta i s’edita la documentació necessària, que recull tant els plànols i les indicacions per poder seguir l’itinerari, com la informació del patrimoni natural, cultural i arquitectònic que visitarem. Podeu aconseguir les rutes al mateix Ajuntament o a l’oficina de Turisme de la Vall de Camprodon.

RUTA DE LES FONTS I DEL PINTOR JOAN PONÇ

Distància: 9,40 km / Temps: 2 h 10′

Díptic informatiu

Aquesta ruta ens permet tenir una immillorable panoràmica de la part més baixa del municipi de Vilallonga de Ter, des del poble de Vilallonga de Ter fins al poblet de La Roca, sempre al voltant del riu Ter. El que es pretén és mostrar la natura, l’arquitectura i la cultura que el caminant pot trobar al llarg del seu recorregut. Us endinsareu dins la conca de Vallvigil, dita també, en època moderna, de Can Huguet, on podreu gaudir de la natura que impregna tot el territori, amb la seva flora formada per freixes, beços, avets, pins i una roureda, bàsicament. I la seva fauna de pardals, reietons, pinsans, merles, garses, corbs, esparvers, àguiles, i fins i tot faisans i cabirols. Destaquen majestuoses masies amb l’arquitectura que les caracteritza. Ermites, antics oratoris, fonts i miradors envolten aquesta ruta desprenent una immensa tranquil·litat i bellesa. Interessant és, el poblet de la Roca, que reposa al damunt d’un penyal i és com si el temps no hagués passat, per les seves antigues formes que conserva. La cultura també hi té la seva cabuda, i un bon exemple, és la casa i la tomba del conegut pintor Joan Ponç, enterrat a la Roca.


 

RUTA DE LES CABANYES DE PASTOR

Distància: 10,67 km / Temps: 2 h 48′

Díptic informatiu

 

En aquesta ruta gaudirem d’una panoràmica global del municipi de Vilallonga de Ter, es podrà admirar una magnífica panoràmica de la Vall de Camprodon i una gran part de Serra Cavallera, un espai protegit de gran interès natural. La ruta es caracteritza per l’afluència d’un rústic i magnífic patrimoni arquitectònic com són les cabanyes de pastor, construccions realitzades amb pedra seca, un mètode mil·lenari i una tècnica coneguda en el món agrari i característic dels països mediterranis.


 

RUTA DEL CANAL DE TREGURÀ I LA VALL DEL CATLLAR

Distància: 10,80 km / Temps: 2 h 50′

Díptic informatiu

La Ruta que us presentem segueix un itinerari circular que ens permet tenir una àmplia panoràmica de bona part de l’alta vall del Ter, des de Setcases a Camprodon. El punt de sortida i arribada és Tregurà, que amb una alçada de 1425 és el poble més alt de la Vall de Camprodon. El camí ens endinsarà a la majestuosa vall del Catllar per la seva part mitjana, coronada pel Pic de les Borregues. En gairebé una tercera part del recorregut seguim una infraestructura hidroelèctrica com és el Canal de Tregurà, que agafa l’aigua de la Riera del Catllar per portar-la a la bassa de Tregurà. La Riera del Catllar ens acompanyarà un bon tros de camí, la travessarem tres vegades i tindrem l’oportunitat de contemplar-ne bells racons, com el Salt del Quer Roig.


 

RUTA DEL BAC DE VILALLONGA

Distància: 10,5 km / Temps: 3 h 25’,

Díptic informatiu

La ruta que us presentem té un itinerari que transcorre en plena natura i és molt divers. Ofereix la possibilitat de conèixer, trepitjar i recuperar un camí ramader molt reconegut i popular entre els ramaders locals i d’altres contrades en temps no massa llunyans, però que avui ja formen part de la història. D’altra banda, aquesta ruta permet gaudir de magnífiques panoràmiques de ple Pirineu i de l’Alta Garrotxa.