Llocs d’interès

Per fer passejades

  • FONT BLANCA i FONT NEGRA
  • CAMÍ DE LES EUGUES, uneix la Roca i Vilallonga de Ter
  • CAMÍ D’ABELLA
  • LA CREU DE FUSTA de TREGURÀ

Per gaudir de l’arquitectura

L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ

L’església, dedicada a sant Martí, apareix esmentada per primera vegada en un document del 1183. L’estructura basilical de l’església, amb tres naus, és d’una tipologia poc freqüent en les construccions d’aquella època existents al Ripollès.

L’actual cloquer, de torre quadrada, és una ampliació de la doble espadanya antiga, però sense dubte, és l’absis l’element més interessant del temple. La cornisa, molt bella, fa uns petits arcs i mostra una execució molt acurada.

Església parroquial de Sant Martí

L’ESGLÉSIA DE SANT JULIÀ DE TREGURÀ

El primer esment de la parròquia de Sant Julià és del segle X. Inicialment era un edifici romànic, del que en perviuen els murs de la nau i, probablement, la volta. A la façana principal s’aixeca un campanar de torre construït al segle XIX. A la mateixa façana, a l’interior d’una fornícula, hi ha una imatge de sant Agustí, patró de Tregurà.

Església de Sant Julià de Tregurà

ESGLÉSIA DE SANTA LLÚCIA D’ABELLA

Els estudiosos creuen que l’edifici és del segle XII i probablement es va construir sobre les restes d’una església preromànica. L’església ja estava dedicada a sant Llúcia al segle XVI.

L’edifici actual és una nau, sense absis a la capçalera, coberta amb una volta lleugerament apuntada. La façana principal, orientada a l’oest, té un ull de bou sobre la porta d’accés i està coronada per un campanar d’espadanya. Es conserva la ferramenta de la porta, d’on sobresurt el forrellat, acabat amb forma de cap de dimoni.

Església de Sant Llúcia d'Abella

L’ESGLÉSIA DE LA PIETAT DE LA ROCA

L’edifici era la capella del castell de la Roca i mai va fer les funcions de parròquia. Tot i que no se’n té la completa certesa, devia construir-se a mitjan segle XII.

L’edifici, de planta rectangular, té la coberta de volta de canó. Per construir les parets, fetes amb carreus tallats, es va aprofitar la presència de roca viva. A la llinda de la porta hi ha gravada una petxina.

Església de la Pietat de la Roca

L’ERMITA I LA VALL DEL CATLLAR

Encimbellada a 1.165 m. L’ermita va ser edificada pels senyors de Descatllar el s. XI. Abans, el Dilluns de Pasqua s’hi celebrava un aplec, i el dinar dels músics el pagava l’amo de la casa de pagès que hi ha al lloc on havia emplaçat l’antic castell, com es pot apreciar per la seva estructura.

Ermita i vall del Catllar

LES CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES

Dins el terme hi ha dues centrals hidroelèctriques importants.

La central hidroelèctrica situada a Vilallonga de Ter, s’anomena Brutau, fou construïda els anys 1903 i 1909, amb una potència de 1200 quilovolts per amper; fou la primera central que va transmetre l’energia a llarga distància, a 32 km. Té una decoració modernista.

La central hidroelèctrica de Tregurà és molt més moderna i té més potència. Va ser inaugurada el 1961 i és alimentada pel dipòsit situat darrere l’església romànica de Tregurà i dos canals, amb aigües de les riberes del Catllar i del Pontiró o de Tregurà.

Centrals hidroelèctriques